Selecteer een pagina

De organisatie Inca Pirca Ecuador

 

De organisatie Inca Pirca Ecuador

Inca Pirca Ecuador (IPE) is een organisatie voor en door Indigenas (indianen) in Peguche. IPE heeft sinds midden jaren 80 verschillende kleinschalige projecten opgezet op het gebied van inkomsten, gezondheid en gemeenschapshuizen en heeft de  bestuurlijke posities van de indianen helpen versterken. Inca Pirca is opgericht in 1987 door de Nederlandse Mieke de Vet en haar man Huacu Lema, samen met andere actieve indianen. Huacu is in 2019 overleden, tot groot verdriet van de hele gemeenschap, die in hem een  belangrijke voorvechter zag van verbetering van de positie van de indianen  in Ecuador.

Op dit moment is de aandacht van Inca Pirca gericht op de gevolgen van het coronavirus voor de armste gezinnen in Ecuador  in Peguche en omgeving.

Peguche is een van zeven comunidades (gemeenschappen) die met elkaar een parochie vormen onder een parochiebestuur. (Bijvoorbeeld: het cantón Otavalo telt 10 parochies). In elke comunidad wonen extreem arme mensen. Om de allerarmste inwoners te ondersteunen is Inca Pirca begonnen met het organiseren en uitdelen van voedselpakketten. Dit gebeurt in samenwerking met alle instanties die actief zijn in de comunidades, zoals het gezondheidscentrum (Centre de Salud), het  parochiebestuur (Junta Parroquial) en alle buurtorganisaties. De informatie over de gezinnen die dringend hulp nodig hebben wordt uitgewisseld om te voorkomen dat gezinnen buiten de boot vallen of juist dubbel genoteerd staan. 

Het geld voor de voedselpakketten komt grotendeels uit Nederland. Hier zijn we  aan de slag gegaan om ons  netwerk te vragen geld te doneren voor de voedselpakketten. Wij waren ook in de 80er jaren betrokken bij Inca Pirca toen wij hun initiatieven  ondersteunden door in Nederland fondsen te werven en informatie te geven over de situatie van de Indianen in Ecuador.

Heeft u vragen of een opmerking neem dan contact met ons op via dit email adres.
Wij antwoorden u zo snel mogelijk.
Rekeningnummer: NL 70 ASNB 0267282044 t.n.v. D.de Jager, Amsterdam, Nederland,ovv van voedselpakketten Inca Pirca Ecuador.